Turisme

La innovació a les platges de les Terres de l’Ebre reconeguda com una de les cent millors pràctiques de sostenibilitat de destinacions turístiques del món

El concurs Top 100 Destinations Sustainability Stories identifica cada any les millors iniciatives en turisme sostenible i bones pràctiques. L’organització que el promou reconeix internacionalment la qualitat del turisme sostenible de les Terres de l’Ebre des del 2016
  • Publicat08/10/2021

La innovació en la gestió de les platges de les Terres de l’Ebre amb un renovat sistema d’indicadors i la identificació de bones pràctiques han estat reconeguda com una de les cent millors pràctiques en sostenibilitat a nivell mundial. Des del Patronat de Turisme de la Diputació s’ha presentat aquesta iniciativa, desenvolupada dins l’operació Platja Innovadora del PECT TurisTIC en Família, a  l’edició d’aquest any del concurs Top 100 Destinations Sustainibility Stories. La proposta ha estat inclosa dins de la llista de les 100 millors pràctiques de sostenibilitat de destinacions turístiques a nivell mundial, que es dona a conèixer a través de la pàgina web de l’organització Green Destinations.

La presidenta del Patronat de Turisme de la Diputació, Meritxell Roigé, destaca que ‘celebrem aquest reconeixement, es tracta d’un reconeixement compartit, perquè a través d’aquesta iniciativa liderem un esforç conjunt amb els municipis del litoral que les Terres de l’Ebre, que han participat i s’han implicat en la creació d’indicadors que els proposàvem per a unes platges innovadores i sostenibles. Plegats, hem marcat el camí per gestionar millor i de manera compartida les platges, combatre el canvi climàtic i renaturalitzar aquests espais del nostre litoral’. 

Amb l’objectiu de millorar la gestió del primer recurs natural i turístic de les Terres de l’Ebre, les seves platges, des del Patronat de Turisme de la Diputació s’ha articulat una proposta de sistema d’indicadors per a la seva gestió sostenible. Aquest sistema també ha de permetre la diversificació dels usos de les platges i preservar les funcions pròpies dels ecosistemes, establint tant un sistema de gestió per al sector com un sistema d’informació per als visitants, que són principalment famílies amb nens. Els indicadors proposats es divideixen en dos àmbits: platja sostenible, que té entre els seus objectius mitigar el canvi climàtic a través d’indicadors concrets com la petjada de carboni dels usos de les platges, i l’àmbit platja familiar i inclusiva, amb l’objectiu d’oferir propostes gastronòmiques amb valor afegit i adaptats als infants, entre d’altres. Un dels indicadors del segon àmbit és el nombre d’operadors gastronòmics, com per exemple guinguetes, que ofereixen aquests àpats.

Aquesta iniciativa s’ha desenvolupat en col·laboració amb diferents agents públics i privats i ha inclòs, a més, la identificació de 50 bones pràctiques per a impulsar els canvis desitjats en els indicadors establerts. Així, es detallen pràctiques relacionades amb la formació dels equips tècnics i dels operadors turístics i dinamitzadors d’activitats; activitats de sensibilització i campanyes de voluntariat; col·locació de panells informatius divulgatius dels hàbitats i espècies d’interès; protecció d’espais costaners marins; crear ‘paquets’ d’activitats per a famílies que es puguin realitzar en varis dies a preus avantatjosos i, elaborar un catàleg d’experiències i activitats adaptades per a persones amb diversitat funcional i/o sensorial.

Green Destinations selecciona anualment les millors 100 pràctiques de turisme sostenible de destinacions d’arreu del món, que serveixen com a inspiració i exemple tant a d’altres destinacions com als viatgers. A més, reconeix cada any també les 100 millors destinacions sostenibles del món, incloent les Terres de l’Ebre des del 2016 en aquest llistat.

 

PECT TurisTIC en Família

El PECT TurisTIC en família és un projecte de recerca i innovació que ha de marcar un abans i un després en el turisme de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre, un punt i a part en la seva definició i gestió com a destinacions turístiques familiars. D’aquesta manera, la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre es converteixen en un observatori i laboratori europeu de referència en tecnologies i tendències en turisme familiar. PECT significa “Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial”.

El PECT TurisTIC en família és una iniciativa d’intervenció coordinada liderada per la Diputació de Tarragona. Els socis beneficiaris són set: Diputació de Tarragona (que coordina el projecte), Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona (Costa Daurada i Terres de l’Ebre), Universitat Rovira i Virgili (Grup de recerca en nutrició funcional, oxidació i malaltia cardiovascular -NFOC Salut-), Eurecat (Departament d’innovació turística), Ajuntament de Montblanc, Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i el Clúster de l’equipament de la llar i el contract CENFIM.

El PECT TurisTIC en família és cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020. Objectiu d’inversió en creixement i ocupació.

 

La innovació a les platges de les Terres de l’Ebre reconeguda com una de les cent millors pràctiques de sostenibilitat de destinacions turístiques del món
La innovació a les platges de les Terres de l’Ebre reconeguda com una de les cent millors pràctiques de sostenibilitat de destinacions turístiques del món