Ens locals

La justícia europea avala retirar fons europeus als països que vulnerin l'estat de dret

  • Publicat22/02/2022

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha validat el reglament comunitari que, des de l'1 de gener, permet suspendre el finançament procedent de fons europeus als països on la fragilitat de l'estat de dret no en garanteixi la gestió adequada.

El govern hongarès de Viktor Orban i el polonès de Mateusz Morawiecki, que se senten en el punt de mira de la nova norma, havien impugnat la seva adopció. Però els jutges europeus s'han pronunciat a favor del reglament en un cas que el mateix tribunal ha qualificat de “importància excepcional i d'una rellevància constitucional innegable”. El caràcter extraordinari del plet s’ha ressaltat, a més, amb la retransmissió en directe de la lectura d’un veredicte per primera vegada en els 70 anys d’història del tribunal europeu amb seu a Luxemburg.

“El tribunal al complet desestima el recurs i ordena a Hongria pagar les costes i les del Parlament Europeu i el Consell Europeu”, ha llegit de forma solemne el jutge ponent per al primer dels casos. Immediatament després les mateixes paraules han estat repetides desestimant, en termes idèntics, el recurs de Polònia. Els assumptes de cada país, tot i haver-se substanciat de forma conjunta, han estat tinguts en compte per separat per la justícia europea

Justícia europea
Justícia europea