Cultura

L'obra 'El balcó invers', del tortosí Dionis Escorsa O'Callaghan, guanya la Biennal d'Art Diputació de Tarragona

'Tierras raras' de Maria García Ruiz i 'El final de un vacío es el principio de otro' de Fermín Jiménez Landa obtenen un accèssit. El MAMT ha acollit, aquest dissabte, el lliurament dels premis i la inauguració de l'exposició del conjunt d'obres seleccionades
  • Publicat29/11/2021

El Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona (MAMT) ha acollit, aquest dissabte al vespre, l'acte de lliurament de premis de la Biennal d'Art Diputació de Tarragona 2021 i la inauguració de l'exposició de l'obra guanyadora (de l'artista Dionis Escorsa O'Callaghan), de les dues que han obtingut accèssit (de Maria García Ruiz i Fermín Jiménez Landa) i de les deu finalistes (d'Eduard Comelles Allué, Ángela Cuadra Casas, Borja Santomé Rodríguez, Pau Magrané Figuera, Ariadna Parreu Alberich, Svantje  Busshoff, Anna  Jornet Puig, Olga  Olivera Tabeni, Gerard Boyer Ballesteros i Matteo  Guidi). Totes es podran visitar fins al proper 16 de gener. El visitant hi pot contemplar les propostes artístiques fruit de la reformulació d'aquest històric certamen, que ha fusionat  els premis de pintura i escultura en un de sol per tal d'adaptar-se a les noves tendències creatives.

El lliurament dels premis de la Biennal d'Art 2021 l'ha presidit la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llaurado, amb la participació del diputat de Cultura de la institució, Joan Josep Garcia; del director del MAMT, Manel Margalef, i diversos dels artistes guardonats en aquesta edició. Llauradó ha felicitat als autors i autores de les obres seleccionades i guanyadores, treballs que, segons ha dit, "reflecteixen l'enorme talent i creativitat que ens envolta i ens demostren que la nostra és una societat culturalment viva on l'art hi batega amb força". La presidenta de la Diputació també ha destacat que la reformulació del certamen "permet obrir-lo encara més al món artístic de la demarcació, del país i de l'Estat".

En el mateix sentit, el diputat delegat de Cultura, Joan Josep Garcia, ha explicat que un dels motius de la reformulació dels premis ha estat "la voluntat d’entusiasmar al màxim nombre de participants, des de qualsevol disciplina artística". El nou format, ha assegurat, "ens permet seguir avançant, afavorint i captant l’interès dels artistes i cercant la incidència en les mirades més crítiques". 

Enguany, s'ha atorgat un guardó de 6.000 euros per a l'obra guanyadora i dos accèssits de 3.000 euros. A més, s'ha dotat amb 600 euros els deu treballs seleccionats per a l'exposició. La unificació dels premis respon a un canvi de paradigma artístic observat en els darrers anys. Per això, s'han admès obres de qualsevol estil que s’emmarqui dins del concepte actual de les arts visuals, independentment de la seva disciplina i sense la necessitat d’atendre a cap classificació prèvia, amb l’objectiu d’afavorir l’interès i la complicitat dels autors i les autores.

 

Foto dels guardonats

Les obres guanyadores

L'obra del tortosí Dionis Escorsa O'Callaghan 'El balcó invers' ha estat la guanyadora de la Biennal d'Art 2021 de la Diputació de Tarragona. Es tracta d'una creació audiovisual que mostra un centenar de dibuixos realitzats durant els mesos de confinament que analitzen com la pandèmia i el procés de digitalització ha alterat la relació entre el que és domèstic i el que és o es fa públic. El projecte guanyador ha obtingut un total de 6.000 euros.

Els accèssits, de 3.000 euros cadascun, s'han lliurat a les obres: 'Tierras raras' de Maria García Ruiz (Valdepeñas) i 'El final de un vacío es el principio de otro' de Fermín Jiménez Landa (Pamplona). L'obra de Maria García és una videoinstal·lació que aborda la relació entre imatge, paisatge, cos i territori. I pel que fa a l'obra de Fermín Jiménez, es compon d'un conjunt format per 9 fotografies, una sèrie de vídeos i una carta on l'artista reflexiona sobre l'escultura d'Oteiza.

Les obres seeleccionades són 'Temps suspès', d'Eduard Comelles Allué; 'Alineaciones', d' Ángela Cuadra Casas; 'Rumbo a Eleusis', de Borja Santomé Rodríguez; 'La font', de Pau Magrané Figuera; 'Plasma fantasma. Imago + Pupa', d'Ariadna Parreu Alberich;  'Bauzaun', de Svantje  Busshoff; 'Ventura',  d'Anna  Jornet Puig; 'Colorimetries de la Ribera d’Ebre', d'Olga  Olivera Tabeni; 'L’ombra del núvol' de Gerard Boyer Ballesteros, i 'Donacions' de Matteo  Guidi.

La participació a la Biennal es quadruplica

La participació a la Biennal d’Art de la Diputació de Tarragona d'enguany ha crescut prop d'un 80%. El certamen ha rebut un total de 241 obres, 188 més que en l’anterior edició' celebrada l’any 2019, quan se'n van rebre 53. De les 241 obres que s’hi han presentat enguany, 42 són d’autors de la demarcació de Tarragona, 107 d’artistes procedents d’altres indrets de Catalunya i la resta de diverses zones de l’Estat.

La Biennal d’Art és un certamen de creació artística de referència a la demarcació de Tarragona i arreu del país i de l’Estat. Impulsada a través del Museu d'Art Modern (MAMT) de la Diputació, la Biennal d'Art va néixer fa 77 anys amb l'objectiu de potenciar la creativitat, atraure el talent i consolidar el MAMT co

 

La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, lliura el premi
La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, lliura el premi