Cultura

22|10 - 19 h - Conferència: 'Territoris inexplorats, gel i nòmades a l'Àrtic rus, a càrrec de Rafa Vadillo.

rafa vadillo

Conferència de Rafa Vadillo
'Territoris inexplorats, gel i nòmades a l'Àrtic rus'

22|10 - 19 h.

Auditori de la Diputació

Rafa Vadillo ens parlarà d’uns territoris inexplorats de l’Àrtic rus. Juntament amb els companys David Graells, Dani González i Ramon Dies, i amb els amics russos Ivan Temerev, Fedor Kopitov i Vlad Golup, va emprendre l’aventura d’explorar una remota zona de l’Àrtic rus anomenada Plateau de Putorana.

Es tracta d’un espai natural declarat Patrimoni de la UNESCO. Aquesta zona no havia estat mai explorada ni tan sols pels alpinistes russos.

Acompanyats per l’etnògraf Miguel Ángel Julián, especialista en les comunitats de l’Àrtic, van visitar els pastors de rens nòmades de l’ètnia nènet, atès que l’expedició tenia el doble objectiu d’explorar les possibilitats per a l’escalada en gel i de conèixer i gravar la vida d’aquestes ètnies

Rafa Vadillo, alpinista i explorador. Instructor d’alpinisme i escalada. Ha escalat cascades de gel arreu del món, amb primeres ascensions a Sibèria, Lapònia, el Canadà, els Estats Units, Turquia, Eslovàquia, França, Itàlia i els Pirineus. També ha fet ascensions a diferents muntanyes dels Andes, Kènia, Tanzània, els Alps i els Pirineus, i escalades en roca als Estats Units, els Alps, les Dolomites i els Pirineus.

El projecte no podia ser més atractiu, i la passió per l’exploració de cascades de gel, en un lloc que ningú encara havia explorat, va impulsar el grup fins a l’Àrtic rus, on van superar temperatures de –25°.

Un cop aterrats a la ciutat de Norilsk, van caldre tres dies per arribar al camp base. La primera part de l’aproximació es va haver de fer amb els Trekol, uns vehicles tot terreny amb sis grans rodes, per poder recórrer prop de 100 km de llacs i rius glaçats. El segon dia el desplaçament es va fer amb motos de neu, amb una caixa remolc, per acabar el tercer dia recorrent més de 22 quilòmetres amb esquís.