Alforja

Alforja

Municipi

Comarca: El Baix Camp
Habitants: 1783
Extensió: 38,02 km²

Nuclis de població: Alforja, les Barqueres, els Garrigots, el Mas de l’Aleu, Portugal, Sant Antoni, els Servians. (Font: Nomenclàtor oficial de la Generalitat de Catalunya)

Alforja es troba al límit occidental del Baix Camp amb el Priorat. Antigament aquestes terres foren habitades per gent de la tribu íbera dels Cossetans i en la partida de les Barqueres han aparegut restes d’una antiga vil·la romana, segurament un petit nucli poblat per gent procedent de la propera Tàrraco que comerciaven amb els íbers de les nostres muntanyes. Destaquen l’ermita de Sant Antoni, del segle XVIII, on es fan força excursions i té una bona font de molta anomenada, i l’ermita de Puigcerver.

El terme municipal es troba situat a la vall emmarcada per les cingleres de l'Arbolí, al límit amb el Priorat i la Mussara, i per les muntanyes del Mirador i de Puigcerver; també s'endinsa pel coll de Cortiella cap al Priorat i va a raure a Porrera. És drenat per la riera d'Alforja.

El desenvolupament industrial del terme rebé un impuls en la dècada del 1990 amb la instal·lació del polígon industrial d'Alforja, vora la carretera de Reus a Lleida per Flix. A banda de petites empreses dedicades a l'embotellament d'aigua també hi ha indústria dedicada a l'elaboració d'articles metàl·lics de parament domèstic. Hi ha força bosc i botjar i l'agricultura és majoritàriament de secà. També s'explota, amb un gran rendiment, la pedrera de roques porfíriques, característiques per la seva elevada duresa.

Ajuntament d'Alforja

Alcalde/essa: Joan Josep Garcia Rodriguez
Secretari/ària: Esperanza Castillo López
Telèfon: 977 816 008
Fax: 977 816 232
A/e: ajuntament@alforja.cat
Web: www.alforja.cat

Adreça
Pl. Mercadal, 13
Alforja - 43365