L'Espluga de Francolí

L'Espluga de Francolí

Municipi

Comarca: La Conca de Barberà
Habitants: 3736
Extensió: 56,97 km²

Nuclis de població: L'Espluga de Francolí, Carreras, el Casal, l'Estació, les Masies. (Font: Nomenclàtor oficial de la Generalitat de Catalunya)

El poble és molt famós per la Cova de la Font Major, lloc de naixement del riu Francolí. Es tracta d'una de les set coves més llargues del món formades en conglomerat, amb 3.590 m de corredors. També destaca per les trobades que demostren una activitat humana en temps prehistòrics. Una part de la cova s'ha habilitat com a museu, únic en el món d'aquestes característiques. Altres llocs d’interès del municipi són l'Antic Hospital de l'orde de Sant Joan, fundat pels cavallers hospitalers; l'església vella de Sant Miquel, del segle XIII; el Museu de la Vida Rural, instal·lat a la casa pairal de la família Carulla, del segle XVII; el Celler Cooperatiu d'estil modernista, el més antic de Catalunya, i el Museu Fassina Balanyà, antiga fàbrica del segle XIX dedicada a la producció d'aiguardents.

L'Espluga de Francolí es troba a l'extrem sud-oriental de la comarca, entre la serra del Tallat al nord i les cingleres del Bosc de Poblet i la Pena, al sud. El seu terme, tallat transversalment pel riu de Milans i el Francolí, té dues parts perfectament diferenciades: la zona del Bosc i peu del Bosc, i la zona de la Serra i el Reguer.

La base econòmica del municipi ha estat tradicionalment agrària. Els pagesos de la vila comercialitzen els seus productes a través de la Cooperativa Agrícola i Caixa Agrària Espluga, que és una de les societats cooperatives més antigues de Catalunya. La indústria s'inicià amb l'expansió de la vinya i amb l'aprofitament dels subproductes de la verema. El comerç i els serveis s'han desenvolupat a redós de les activitats industrials i turístiques.

Ajuntament de l'Espluga de Francolí

Alcalde/essa: Josep M. Vidal Minguella
Secretari/ària: Aitor Alonso Jaime
Telèfon: 977 870 227
Fax: 977 871 100
A/e: aj.espluga@altanet.org
Web: www.esplugadefrancoli.cat

Adreça
Pl. de la Vila, 1
L'Espluga de Francolí - 43440