Freginals

Freginals

Municipi

Comarca: El Montsià
Habitants: 385
Extensió: 17,59 km²

Nuclis de població: Freginals. (Font: Nomenclàtor oficial de la Generalitat de Catalunya)

Freginals, municipi del Montsià, on destaca l’església parroquial de Sant Bartomeu, amb una façana d’estil barroc que guarda un reliquiari de la Vera Creu i de Sant Bartomeu, entre d’altres, donats pel doctor Miralles, fill de Freginals. Dins el terme trobem la masia de la Creu del Coll on va fracassar una fita històrica del carlisme, l’anomenat pronunciament de Sant Carles de la Ràpita l’any 1860. També destaquen les diverses construccions de pedra seca com els marges i les barraques que trobem arreu del municipi.

Freginals se situa a la vall mitjana de la Foia d’Ulldecona, per on passa el camí tradicional (carretera i ferrocarril) de Barcelona a València. Es troba a llevant de la serra de Montsià i a ponent de la molla de Godall.

La zona ha estat freqüentada durant la Prehistòria primer pels caçadors i recol·lectors paleolítics i després pels agricultors i ramaders, dels quals hi ha evidencies de poblats i necròpolis. Tot això és present a les Pintures Rupestres, ubicades a la Partida dels Masets i les Llibreres. Són representacions pictòriques escampades en petites cavitats i balmes per la Serra de la Pietat, formen part del conjunt de pintures llevantines de Catalunya. Són figures petites en moviment que reflecteixen alguna activitat pròpia d'aquella apoca. A l'Abric dels Masets hi ha la figura d'un arquer en actitud de córrer: i a l'Abric de les Llibreres se representa dues escenes sobreposades, que només queda un ramat amb set cabres i cérvols. Aquest conjunt pictòric fou declarat per la UNESCO Patrimoni de la Humanitat.

Les activitats agràries són encara importants en l'economia del terme. Predomina el secà, on el conreu més estès i principal del terme és l'olivera.

Ajuntament de Freginals

Alcalde/essa: Josep Roncero Pallarés
Secretari/ària: Gema Roqueta Saura
Telèfon: 977 572 789
Fax: 977 572 787
A/e: aj.freginals@altanet.org
Web: www.freginals.info

Adreça
C. Major, 11
Freginals - 43558