Gratallops

Gratallops

Municipi

Comarca: El Priorat
Habitants: 237
Extensió: 13,52 km²

Nuclis de població: Gratallops. (Font: Nomenclator oficial de la Generalitat de Catalunya)

Situat a la comarca del Priorat, Gratallops encara conserva l’aspecte d’un poble gran, amb carrers amples empedrats i cases pairals de bones proporcions que conserven els antics portals adovellats. Entre els edificis més notables cal destacar l'ermita de la Consolació, situada dalt d'un turó, a uns quatre quilòmetres del poble. De molta devoció a tota la comarca, l’edifici és d’origen romànic, amb una part afegida a la darreria del segle XIV, d’estil gòtic-renaixentista.

Gratallops es troba a 321 metres d’altitud, al centre administratiu de la comarca, entre el riu Montsant i el riu Siurana, en un territori molt accidentat pels contraforts meridionals del massís del Montsant i per diversos barrancs que el drenen.

La vila té altres racons d’interès com l’església parroquial de Sant Llorenç, d'estil neoclàssic, o la Casa del Frares, antiga residència dels monjos d’Escaladei, amb portalada renaixentista.

Gairebé la meitat de la superfície roman improductiva amb pasturatges, bosc i garriga. La vinya es manté com a conreu hegemònic seguida de l'ametller i l'olivera. La cooperativa agrícola, fundada l'any 1917, embotella els vins de l'Agrupació de Cooperatives de la DO Priorat. També hi ha algun celler particular que es dedica a la comercialització del vi.

Ajuntament de Gratallops

Alcalde/essa: Xavier Gràcia i Juanpere
Secretari/ària: Biel Llop Guiu
Telèfon: 977 839 295
Fax: 977 839 295
A/e: aj.gratallops@altanet.org
Web: www.gratallops.altanet.org

Adreça
C. de Dalt, 15
Gratallops - 43737