Els Guiamets

Els Guiamets

Municipi

Comarca: El Priorat
Habitants: 278
Extensió: 12,14 km²

Nuclis de població: Els Guiamets. (Font: Nomenclàtor oficial de la Generalitat de Catalunya)

Els Guiamets és un municipi de la comarca del Priorat, al límit amb la Ribera d’Ebre. Dins el seu nucli urbà trobem el conegut immoble de Cal Bessó o Casa Castellví, edifici d'inspiració noucentista primerenca caracteritzat per la seva composició horitzontal. No es coneix l'època original de la seva construcció, només se sap que al 1911 es va afegir una nova façana segons les tendències de l'època, i que aquest mateix any l’arquitecte Josep M. Jujol va construir la font monumental del poble, commemorativa de la portada d’aigües.

El municipi, a 226 metres d'altitud al cim d'un tossal, es troba dins l'anomenat Baix Priorat, on els paisatges rudes i agrests desapareixen per donar pas a zones planes i menys agressives. Drenat per la riera de Capçanes, afluent del riu Siurana, dins del seu terme es troba la major part del pantà dels Guiamets, de visita obligada.

L'agricultura és la principal activitat de la població. El conreu principal és la vinya, seguida de les oliveres, els ametllers i els cereals. El celler cooperatiu fou fundat l'any 1917 i disposa de moderns aparells per a l'elaboració del vi. La cooperativa conserva encara aparells antics força interessants per ser poc usuals. A part d'aquest, hi ha el Celler Rosa la Guapa, de propietat particular i de tradició familiar, que es remunta al segle passat.

Ajuntament dels Guiamets

Alcalde/essa: Manel Sales Martori
Secretari/ària: Jordi Maria Olive Avila
Telèfon: 977 413 110
Fax: 977 413 003
A/e: aj.guiamets@altanet.org
Web: www.guiamets.altanet.org

Adreça
C. Església, 2
Els Guiamets - 43777