Jesús - Tortosa (EMD)

Jesús - Tortosa (EMD)

Municipi

Comarca: El Baix Ebre
Habitants: 3758
Extensió:

Nuclis de població: Jesús. (Font: Nomenclàtor oficial de la Generalitat de Catalunya)

La població de Jesús, antiga pedania de Tortosa, es va constituir el 1994 com a entitat municipal descentralitzada. El poble destaca pels seus productes típics gastronòmics com les baldanes d’arròs, la carn de corder amb allioli, els pastissets i les coquetes de sagí, i per la gran varietat d'activitats populars que s'hi duen a terme: el pessebre vivent, les catifes de flors als carrers, la Fira de l’Oli, etc.

Situat a uns dos quilòmetres de Tortosa i en posició contigua al municipi de Roquetes a la dreta de l’Ebre, Jesús està separat d'aquest pel canal de la Dreta de l'Ebre i s’hi arriba per la C-12 (eix de l’Ebre). El nucli sorgí al voltant d'un convent de franciscans fundat l'any 1429 i anomenat el convent de Santa Maria de Jesús. L’església de l’esmentat convent va ser reedificada (segle XVIII) i és l’actual església parroquial de Sant Francesc. El claustre, del que seria més endavant el convent de Sant Francesc, tocant a la parròquia, és dins del que fou des de mitjans del segle passat el col·legi de la Immaculada. També són llocs d’interès l’Hospital de la Santa Creu, el noviciat de Nostra Senyora de la Consolació i el convent de les Carmelites Descalces.

Cap a mitjans del segle XIX el principal conreu va ser l’olivera; tal va ser el canvi tecnològic cap a l’any 1850 que Jesús va esdevindre el primer poble que va arribar a tindre fins a un centenar de molins d’oli. Avui dia, pel que fa a l’agricultura, es conserva el cultiu de l’olivera juntament amb el de tarongers, garrofers i ametllers.

Ajuntament de Jesús - Tortosa (EMD)

President/a: Victor Ferrando Sabaté
Secretari/ària: Cinta Sobirats
Telèfon: 977 500 735
Fax: 977 503 352
A/e: emd.jesus@altanet.org
Web: www.emdjesus.cat

Adreça
Pl. Pati de la Immaculada, 1
Jesús - 43590