Prades

Prades

Municipi

Comarca: El Baix Camp
Habitants: 588
Extensió: 32,58 km²

Nuclis de població: Prades. (Font:Nomenclàtor oficial de la Generalitat de Catalunya)

Prades és una de les viles més pintoresques, fotogèniques i visitades de la Costa Daurada i de l'interior del Baix Camp. L'altura en la que es troba el poble (950 metres), el clima atlàntic del que gaudeix, i la història que perdura en la característica pedra rogenca amb que es va construir la vila fan de Prades un indret on gaudir del patrimoni històric, de la gastronomia, i de la muntanya del sud de Catalunya .

Les Muntanyes de Prades formen part de la Serralada Prelitoral Catalana. El punt més alt d'aquestes és el Tossal de la Baltasana (1.201 metres), d'on el visitant podrà gaudir d'una excel·lent panoràmica de la zona. Unes muntanyes amb racons autèntics i diversos, que ofereixen la possibilitat de gaudir de l'entorn practicant esports de muntanya com ara el senderisme, descens de barrancs, bicicleta tot  terreny, escalada... o bé realitzant rutes culturals i/o gastronòmiques...

Coneguda també com La Vila Vermella, Prades és un poble medieval on descobrir indrets com el Portal i la Creu de terme (S.XIII), les restes del castell o la muralla i la torre de llevant... Així com també construccions d'estil gòtic com ara l'església parroquial, o d'estil renaixentista com la font de la plaça Major. La seva història però, s'inicia amb la Reconquesta, doncs en aquell moment les muntanyes de Prades van servir com a element de defensa als sarraïns que s'havien establert a l'entorn de Siurana. A mitjans del segle XII Ramon Berenguer IV va expulsar els últims sarraïns i repoblar la contrada. L'any 1159 Prades va rebre la carta de població.

Els carrers rogencs i sinuosos han fascinat a artistes com Joan Miró, i les muntanyes ho feren amb ermitans, vilatans i forasters...

Molt propera a Prades trobem l'ermita de la Mare de Déu de l'Abellera, indret fascinant i també replet  de història.

Actualment l'economia principal és basa en el turisme de muntanya i l'agricultura. Productes de denominació com la famosa patata de Prades, mel, castanyes, bolets...i la cuina de la terra ofereixen una gran qualitat gastronòmica als visitants.

Ajuntament de Prades

Alcalde/essa: Lídia Bargas Musoy
Secretari/ària: Josep Lluís Valero Nolla
Telèfon: 977 868 018
Fax: 977 868 197
A/e: aj.prades@altanet.org
Web: www.prades.cat

Adreça
Pl. Major, 2
Prades - 43364