El Vendrell

El Vendrell

Municipi

Comarca: El Baix Penedès
Habitants: 38373
Extensió: 36,80 km²

Nuclis de població: El Vendrell, Bonavista, Coma-ruga, la Creu de Coma-ruga, Edèn Parc, el Francàs, la Franquesa, Mas Astor, Mas Borràs, Mas d’en Gual, la Masia Blanca, els Masos, la Muntanyeta, el Nou Vendrell, el Romaní, el Sanatori, Sant Salvador, Sant Vicenç de Calders. (Font: Nomenclàtor oficial de la Generalitat de Catalunya)

El Vendrell, municipi situat a la façana costanera, és la capital de la comarca del Baix Penedès. Destaca perquè és la vila nadiua del compositor i violoncel·lista Pau Casals, el llegat del qual es conserva i es difon a través de: la Vil·la Museu Pau Casals, a la platja de Sant Salvador; la Casa nadiua del compositor, al carrer de Santa Anna, i l'Auditori Pau Casals, que programa diversos cicles de concerts durant tot l'any. D’entre aquests concerts destaca el Festival Internacional de Música Pau Casals, que compta amb les millors orquestres i intèrprets internacionals i del país.

Gràcies a la seva ubicació, situat en una cruïlla de camins oberta al mar, el Vendrell és un lloc de pas i un punt de trobada de cultures, d’intercanvis comercials i de difusió d’idees. Des de principis del segle xx, les seves platges són el lloc d’estiueig de famílies del Vendrell i de Barcelona, i als anys cinquanta el municipi va experimentar la gran expansió del turisme amb l’arribada de visitants estrangers. En els darrers anys hi ha hagut un creixement demogràfic important de persones nouvingudes procedents, majoritàriament, de l’àrea metropolitana de Barcelona.

A banda de Pau Casals, també s’han d’esmentar altres personatges il·lustres que tenen relació amb el Vendrell, com és el cas del poeta i dramaturg Àngel Guimerà i l’escultor Apel·les Fenosa.

Ajuntament del Vendrell

Alcalde/essa: Kenneth Martínez Molina
Secretari/ària: Alba Martí Gonzàlez (accidental)
Telèfon: 977 166 400
Fax: 977 661 179
A/e: ajuntament@elvendrell.net
Web: www.elvendrell.cat

Adreça
Pl. Vella, 1
El Vendrell - 43700