Vilabella

Vilabella

Municipi

Comarca: L'Alt Camp
Habitants: 729
Extensió: 18,19 km²

Nuclis de població: Vilabella, el Padrós. (Font: Nomenclàtor oficial de la Generalitat de Catalunya)

Vilabella, municipi de l'Alt Camp, està situat a la part meridional de la comarca, a la dreta del riu Gaià, el qual profundament encaixat n'és el límit oriental. El nucli antic conserva l'estructura que tingué la vila emmurallada, amb el campanar de l'església vella en un dels extrems. Té cert interès l'actual pinacoteca, on s'exposen totes les obres de Mn. Romà Comamala i Vall. El Museu Etnològic del Camp està situat a l'entrada de la rectoria de Vilabella i va ser inaugurat l'any 1970 amb la col·laboració de tots els vilatans. L'església actual, dedicada a sant Pere, és d'estil neoclàssic i compta amb una col·lecció de pintura religiosa de 110 quadres. Té un gran interès arquitectònic el Casal de la Família Castellví, bona mostra de l'arquitectura civil renaixentista, conegut popularment per Cal Cristí. Va ser identificat per alguns estudiosos com el lloc on s'alçava el castell de Vilabella.

La vila de Vilabella, a 254 metres d'altitud, es troba situada entre la plana i els darrers contraforts del Montmell. Actualment és l'únic nucli de població del municipi, però el terme comprèn, a més, els antics llocs de Pedrós i les Cabeces, ara despoblats.

A partir de la dècada de 1960 assoleix rellevància la ramaderia; són molt importants les granges d'aviram i porcí. Al municipi hi ha, també, petites indústries.

Ajuntament de Vilabella

Alcalde/essa: Joan Maria Sanahuja Segú
Secretari/ària: Montserrat Buqué Serra
Telèfon: 977 270 138
Fax: 977 620 161
A/e: aj.vilabella@altanet.org
Web: www.vilabella.cat

Adreça
C. Avall, 3
Vilabella - 43886