Vilaplana

Vilaplana

Municipi

Comarca: El Baix Camp
Habitants: 555
Extensió: 23,20 km²

Nuclis de població: La Mussara, Vilaplana. (Font: Nomenclàtor oficial de la Generalitat de Catalunya)

Municipi del Baix Camp, Vilaplana està situada als vessants meridionals de la serra de la Mussara que accidenta la major part del territori. Els voltants són pintorescos i, disperses pel territori, es troben diverses fonts naturals. Inclou l'antic poble de la Mussara, deshabitat en la dècada dels 60 i avui dia en rehabilitació.

L'edifici més notable del poble és l'església parroquial dedicada a la nativitat de la Mare de Déu, inaugurada l'any 1739, de façana barroca. A l'interior es conserva la imatge romànica de la Mare de Déu de la Llet, que prové de la primera església romànica, i a la façana una Mare de Déu gòtica. Al terme destaca també el Mas de Morenet, una masia fortificada de la segona meitat del segle XII així com unes pintures rupestres incloses en el conjunt de pintures rupestres del Mediterrani, declarades patrimoni de la humanitat l'any 1998.

La població de Vilaplana és bàsicament agrícola. Una bona part del terme es troba ocupat per bosc de pins i alzines. Actualment la població s'ha convertit en lloc d'estiueig i segona residència.

Vilaplana és l’entrada natural a La Mussara i al seu entorn natural, el qual ens dóna una multitud de possibilitats tant esportives com lúdiques que van des d’un passeig per un entorn privilegiat amb vistes espectaculars fins a camins envoltats d’arbres, pedres i una història mil·lenària.

També es pot gaudir de nombroses vies d’escalada, camins de ferradura, GR i vies ferrades, passeig a cavall i tots els esports relacionats amb el lleure i la muntanya. Tot això ve complementat amb una àmplia oferta gastronòmica i d’allotjaments rurals i d'un refugi de muntanya per passar-hi uns bons dies envoltats de natura i molt a prop de grans centres d’atracció com són les platges de la Costa Daurada i Port Aventura.

Ajuntament de Vilaplana

Alcalde/essa: Josep Bigorra Llauradó
Secretari/ària: Joan Güell Serra
Telèfon: 977 815 012
Fax: 977 815 605
A/e: aj.vilaplana@vilaplana.cat
Web: www.vilaplana.cat

Adreça
Plaça de la Vila, 4
Vilaplana - 43380