La Vilella Baixa

La Vilella Baixa

Municipi

Comarca: El Priorat
Habitants: 204
Extensió: 5,62 km²

Nuclis de població: La Vilella Baixa. (Font: Nomenclàtor oficial de la Generalitat de Catalunya)

La Vilella Baixa és un municipi del Priorat, situat a redós de la serra del Montsant, en la confluència del riu Montsant i el riuet d'Escaladei. El fort desnivell del turó on es troba situat el nucli antic ha obligat a construir cases de set o vuit pisos amb l'entrada principal a la quarta o cinquena planta. Aquest fet dóna al poble unes característiques úniques i singulars. En el seu llibre Viatge al Priorat, l'escriptor Josep M. Espinàs anomena aquestes cases com els "gratacels del Nova York del Priorat".

El poble, a 214 metres d'altitud, es troba dalt d'unes roques, sota les quals corren les aigües dels dos rius. És la porta d'entrada pel sud al Parc Natural de la Serra de Montsant, compta amb un punt d'informació turística així com itineraris de senderisme que permeten gaudir del paisatge i del seu patrimoni natural.

L'economia del poble es basa en l'agricultura. La vinya és el principal conreu, seguit de les oliveres. Les dues cooperatives del poble elaboren vi negre, vi blanc i oli. El vi negre de la Vilella Baixa és un vi finíssim, de característiques immillorables. La cooperativa va guanyar el primer premi i la copa de la Generalitat en el III concurs de vins de la DO Priorat l'any 1979.

Ajuntament de la Vilella Baixa

Alcalde/essa: Marta Camp Viñallonga
Secretari/ària: Jesús Fuster Amades
Telèfon: 977 839 009
Fax: 977 839 465
A/e: aj.vilellabaixa@vilellabaixa.cat
Web: www.vilellabaixa.cat

Adreça
Plaça de l'Església, 2
La Vilella Baixa - 43374