Xerta

Xerta

Municipi

Comarca: El Baix Ebre
Habitants: 1154
Extensió: 32,39 km²

Nuclis de població: Xerta. (Font: Nomenclator oficial de la Generalitat de Catalunya)

Xerta és un municipi de la comarca del Baix Ebre situat a 12 km de la ciutat de Tortosa. Riu amunt podem trobar l'Assut, un monument d'enginyeria hidràulica declarat bé cultural d'interès nacional en la categoria de monument històric per la Generalitat de Catalunya l'any 2002. Es tracta d’un conjunt d’edificacions format per la presa, els espigons, l’antiga fàbrica de farina i el molí encarregat de desviar l’aigua cap als canals de la dreta i esquerra del riu Ebre.

De la vila cal destacar l’església de l’Assumpció i Sant Martí, i les cases senyorials que la burgesia del poble ens ha deixat, datades dels segles XVIII i XIX. Fora del nucli urbà trobem la Villa Retiro o Torre del Millonari, d’estil modernista-colonial i obra de l’arquitecte Josep Fontserè i Mestre, mestre de Gaudí. El paisatge es conforma pels característics horts i camps de regadiu que envolten la vila, regats per un sistema medieval de sèquies que condueixen un dels principals tresors que posseeix el poble, les aigües de les Fonts de Paüls que recorren la muntanya fins al municipi.

La situació geogràfica de Xerta ha afavorit que el motor econòmic tradicional hagi estat el sector primari, amb predomini de l'agricultura de secà. El conreu industrial de tarongers i cítrics destinats a l'exportació ha anat substituïnt altres cultius més tradicionals. En aquest sentit, destaquen la Fira de la Taronja, que es celebra als voltants de febrer, i productes artesanals com el Torró de Xerta, característic per la seva forma circular.

Ajuntament de Xerta

Alcalde/essa: Roger Aviñó Martí
Secretari/ària: Maria Jesús Simó Roig
Telèfon: 977 473 005
Fax: 977 473 014
A/e: aj.xerta@xerta.cat
Web: www.xerta.cat

Adreça
Pl. Major, 13
Xerta - 43592