Vimbodí i Poblet

Vimbodí i Poblet

Municipi

Comarca: La Conca de Barberà
Habitants: 890
Extensió: 66,09 km²

Nuclis de població: Poblet, Riudabella, Vimbodí. (Font: Nomenclàtor oficial de la Generalitat de Catalunya)

Situat al sud-oest de la comarca de la Conca de Barberà, el municipi de Vimbodí i Poblet inclou el monestir de Poblet, conjunt cistercenc habitat més gran d’Europa, que va ser declarat per la Unesco patrimoni de la humanitat l’any 1991. Declarat panteó oficial dels reis de la Corona d’Aragó en temps del rei Pere III el Cerimoniós (s. XIV), acull la concentració més gran de tombes i sepulcres reials. La majestuositat i la bellesa escultòrica del conjunt sorprèn al visitant. Atesa la vinculació històrica i administrativa de Vimbodí amb Poblet, l'ajuntament va tramitar un expedient de canvi de nom del municipi l’any 2006 amb la voluntat d’afegir-hi el topònim de Poblet. D’aleshores ençà, el municipi s’anomena oficialment Vimbodí i Poblet.

Al municipi destaca: l’església parroquial de Sant Salvador, iniciada en el segle XIII sota la tutela de Poblet; el Museu i Forn de Vidre, un dels tres únics de tot l’Estat on es mostra en directe la fabricació artesanal de vidre bufat, i els castells de Milmanda i de Riudabella, antigues granges de Poblet.

El terme municipal s'estén pels vessants septentrionals de les muntanyes de Prades, a la vall del riu Milans. L’atractiu especial del seu paisatge ha donat lloc a l'espai protegit del paratge natural d’interès nacional de Poblet.  A la dreta del riu i bosc de Poblet hi brollen nombroses fonts, fins i tot ferruginoses i bicarbonatades. La construcció de l’embassament aprofita i assegura la distribució d'una aigua potable excel·lent.

Al terme municipal abunden els conreus de vinya que exploten grans marques vinícoles del país. L’activitat principal dels vimbodinencs se centra actualment en l’àmbit dels serveis i de la indústria, tant a nivell comarcal com local.

Ajuntament de Vimbodí i Poblet

Alcalde/essa: Joan Canela Rios
Secretari/ària: Susanna Andreu i Casasola
Telèfon: 977 878 024
Fax: 977 878 431
A/e: ajuntament@vimbodiipoblet.cat
Web: www.vimbodiipoblet.cat

Adreça
Plaça Major, 1
Vimbodí i Poblet - 43430