Cultura

El ‘Tapís de Tarragona’ de Miró i Royo es restaura

L’actuació permetrà netejar i millorar l’aspecte d’aquesta peça emblemàtica que s’exhibeix al Museu d’Art Modern de la Diputació des del 2007
  • Publicat14/03/2023

La Diputació de Tarragona ha iniciat els treballs de restauració del Tapís de Tarragona de Joan Miró i Josep Royo, una de les peces artístiques més emblemàtiques que exhibeix el Museu d’Art Modern de la Diputació des del 2007 i que és propietat de Creu Roja. La intervenció va a càrrec de la conservadora i restauradora especialitzada en tapissos i teixits Marina Blanch, professional que també ha treballat recentment en la restauració del Tapís de la Fundació de la Fundació Joan Miró de Barcelona i del Tapís de la Fundació ”la Caixa”, totes dues obres de Miró i Royo.

En concret, les tasques que s’hi duen a terme amb aquesta intervenció consistiran sobretot en la neteja de l’anvers i el revers del tapís mitjançant l’aspiració i la succió de l’aigua de forma controlada amb ajuda de pinzells, pintes i agulla de fusta per arribar a les zones més compromeses, així com en la recuperació dels volums de llana utilitzant vapor fred. Per poder accedir al revers, també serà necessari descosir el folre de la peça sempre mantenint la forma i les puntades per poder-lo col·locar després. Les tasques de restauració es preveu que durin unes tres setmanes.

Aquest dimarts, durant l’acte de presentació dels treballs de restauració del tapís, la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, ha destacat la importància d’aquesta obra i la necessitat de la seva conservació. “El tàndem Miró-Royo va fer possible una obra magnífica que d’aquí a poc temps lluirà encara millor gràcies a aquests treballs de neteja que s’hi estan duent a terme”, ha assegurat. La presidenta també ha indicat “el deure i la responsabilitat del Museu d’Art Modern i de la Diputació de mantenir el nostre patrimoni en condicions òptimes per tal que pugui ser gaudit per tota la ciutadania”.

Per la seva banda, el president provincial de Creu Roja a Tarragona, Ramon Grau, ha destacat que “per a la Creu Roja és molt important que la ciutadania pugui gaudir d’aquesta peça i que, amb la col·laboració de totes, se li doni la visibilitat i el reconeixement que mereix”. L’entitat va rebre l’obra de mans de Miró l’any 1970, com una donació en agraïment a l’atenció prestada a la seva filla després d’un accident de trànsit per part del Dr. Orozco, qui seria el primer director de l’Hospital de la Creu Roja a Tarragona.

“El tapís va estar més de 30 anys penjat a les parets de l’Hospital, però després del tancament de les instal·lacions, vam considerar que aquesta magnífica peça de Miró i Royo no podia quedar en un magatzem tancada, sinó que havia de continuar estant a disposició de tota la ciutadania. Una voluntat que seguim mantenint”, ha explicat Grau.

 

El ‘Tapís de Tarragona’, una obra de 2,8 per 3,90 metres

El Tapís de Tarragona de Joan Miró i Josep Royo és una peça tèxtil d’uns 2,8 metres d’alçada per uns 3,90 metres d’amplada, realitzada amb tècnica de tapís en un teler d’alt lliç, treballat i nuat de manual amb fils de llana, cotó, lli, cànem i jute, entre d’altres. El tapís va ser elaborat segons la tècnica experimental que Miró va desenvolupar amb Josep Royo on les llanes de diferents gruixos i els nuats en cabellera configuren una obra que combina les formes rectes i les corbes amb els colors i els grafismes més genuïns de Miró. La restauració d’aquesta obra coincideix amb l’exposició Josep Royo. Una forma oberta que cau a pes que acull el Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona des del 2 de febrer i fins al proper 28 de maig, una mostra que reivindica la figura de Josep Royo com a artista tèxtil de referència, més enllà de la seva col·laboració amb artistes com Miró o Chillida.

Un moment de la visita realitzada als treballs de conservació i restauració del 'Tapís de Tarragona'
Un moment de la visita realitzada als treballs de conservació i restauració del 'Tapís de Tarragona'