Cultura

Tosquelles

La Diputació de Tarragona reivindica la figura i el llegat del psiquiatre reusenc Francesc Tosquelles (1912-1994), considerat un pioner en l’àmbit de la salut mental gràcies a una pràctica curativa innovadora basada en la humanització dels pacients.

La Diputació de Tarragona, a través del Museu d'Art Modern, se suma a les mostres que es podran veure al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), al Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía de Madrid, a l’American Folk Art Museum de Nova York i al Musée FRAC Occitaine de Tolosa per celebrar l’any Tosquelles, una efemèride que commemora els 110 anys del naixement de Francesc Tosquelles (Reus 1912 – Granges d’Òlt 1994) i amb què es pretén donar a conèixer i reivindicar la imprescindible figura del psiquiatra reusenc que va renovar el món de la salut mental. Tosquelles és considerat un referent de la psiquiatria moderna a nivell internacional, així com un referent indiscutible de la psicoteràpia institucional, la revolució més significativa en el camp de la salut mental.

"Qui té por de Tosquelles?"

Les diferents activitats programades per la Diputació de Tarragona a l’entorn de Francesc Tosquelles s’han confeccionat amb la col·laboració de les regidories de Cultura i de Salut i Ciutadania de l’Ajuntament de Reus, del Centre de Lectura i de l’Institut Pere Mata. Sota el títol genèric de Qui té por de Tosquelles?, el programa reparteix els seus actes entre el Centre de Lectura de Reus, el Teatre Bartrina de Reus, l’Institut Pere Mata de Reus i el Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona. La coordinació de les activitats ha anat a càrrec de Carles Guerra i del director del MAMT, Manel Margalef.

Programa d'activitats "Qui té por de Tosquelles?" [PDF]

Francesc Tosquelles (1912-1994)

Francesc Tosquelles Llauradó es va exiliar a França després de la Guerra Civil espanyola. Va dur a terme una pràctica transformadora en el camp de la salut mental i les institucions psiquiàtriques. Partidari de la interacció dels interns amb el personal mèdic i els cuidadors, i de la relació amb la gent de l’entorn rural de la Losera, va fomentar la vida i el treball en comú en la dinàmica terapèutica. A l’hospital de Saint-Alban, hi van confluir la psiquiatria d’avantguarda, l’antifeixisme i unes pràctiques culturals, entre les quals el que s’ha conegut com a art brut, que van traspassar els murs de la institució.

Convençut del caràcter intrínsecament humà de la bogeria, Tosquelles va reivindicar l’estrangerisme de la llengua i una manera de dir desbarrada. Va veure en la trobada fortuïta un principi per entendre millor els vincles entre els uns i els altres, i amb els llocs, i una forma de cura basada en la capacitat humana de superar l’adversitat.

Actes organitzats

Agenda Tosquelles

Notícies relacionades

Enllaços d'interès